• De VS houdt voorlopig vast aan eerdere verhogingen van importheffingen voor bepaalde Chinese producten.
  • “De tarieven zijn ingevoerd omdat we ons zorgen maakten over oneerlijke handelspraktijken aan de kant van China”, zegt de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen.
  • Tijdens haar bezoek aan China eerder deze maand heeft Yellen de tarieven wel besproken, liet ze weten, maar van opheffen is nog geen sprake.
  • Lees ook: Beperkingen voor export chipmachines ASML naar China mogelijk verder aangescherpt, volgens Bloomberg

De Verenigde Staten zijn niet bereid om hogere importheffingen voor Chinese producten af te schaffen die eerder onder president Donald Trump zijn opgelegd. “De tarieven zijn ingevoerd omdat we ons zorgen maakten over oneerlijke handelspraktijken aan de kant van China. En onze zorgen over die praktijken blijven bestaan”, heeft de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen laten weten.

In 2019 legden de VS onder toenmalig president een importheffing van 15 procent op aan Chinese goederen met een toenmalige importwaarde van zo’n 112 miljard dollar.

Yellen was eerder deze maand nog in China om te praten met Chinese topambtenaren. Na afloop sprake ze van “een stap voorwaarts” voor de inspanningen om de relatie tussen de VS en China weer te verbeteren. Dit weekend is Yellen in India voor een bijeenkomst van de G20, een groep van economisch belangrijke landen. Daar ging ze opnieuw op de relatie met China in.

“Het zou nuttig zijn om te zoeken naar manieren om in de loop van de tijd te de-escaleren”, vertelde de minister tegen verslaggevers in Gandhinagar. Maar aanpassing van de handelstarieven hoort daar voorlopig niet bij. “Ik zou zeggen dat het voorbarig is om dit te gebruiken als een middel voor de-escalatie, althans op dit moment.”

Hogere invoertarieven voor Chinese goederen liggen politiek gevoelig in de VS

Tijdens haar bezoek aan China heeft Yellen de importtarieven wel besproken, liet ze weten. Maar elke stap om de maatregelen op te heffen zou waarschijnlijk politieke ophef in eigen land teweegbrengen. De kwestie ligt er nog steeds gevoelig. Verschillende Republikeinse presidentskandidaten hebben aangegeven dat de Amerikanen wat hen betreft de druk op China juist moeten opvoeren.

De aanhoudende spanningen tussen de VS en China hebben ook gevolgen voor het Nederlandse bedrijfsleven. Vooral chipmachinefabrikant ASML heeft er last van. De beperkingen voor de Nederlandse onderneming voor export richting China worden mogelijk zelfs nog strenger, meldden bronnen onlangs aan persbureau Bloomberg.

De Amerikanen hebben eerder ook de uitvoer naar China van hun eigen chiptechnologie beperkt uit vrees dat de chips daar gebruikt worden voor militaire doeleinden. Washington oefent druk uit op andere landen om met vergelijkbare maatregelen te komen.

LEES OOK: China loopt ‘verbluffend’ ver voor op de VS qua technologisch onderzoek, constateert westerse denktank